Benaderingswijzen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Professionals zoals verpleegkundigen en ziekenverzorgenden maken in de omgang met dementerende cliënten gebruik van verschillende benaderingswijzen. De meest gebruikte benaderingswijzen zijn: realiteitsoriëntatietraining (R.O.T./R.O.B.), Validation, warme zorg, snoezelen en geïntegreerde belevingsgerichte zorg. Hierbij zijn belevingsgerichte benaderingswijzen geïntegreerd. Veel gebruikte therapieën en/of methodes zijn: psychomotorische therapie, muziektherapie, Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL) en reminiscentie.

 

De R.O.T. richt zich op training van cognitieve functies, zoals geheugentraining en de oorspronkelijke vorm van realiteitsoriëntatie. De andere benaderingswijzen zijn zogenaamde belevingsgerichte benaderingswijzen.

Bij een belevingsgerichte benadering probeert de zorgverleners in het contact zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de dementerende cliënt. Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van benaderen een gunstig effect heeft op de tevredenheid van de cliënt, en de relatie tussen de dementerende cliënt en de hulpverlener.

Belevingsgerichte zorg betekent: het op de individuele dementerende verpleeghuisbewoner afgestemde gebruik van belevingsgerichte benaderingswijzen en communicatieve vaardigheden, rekening houdend met zijn gevoelens, behoeften en lichamelijke en psychische beperkingen, met het doel dat de bewoner zoveel ondersteuning ervaart bij de aanpassing aan de gevolgen van zijn ziekte en de verpleeghuisopname, dat hij zich daadwerkelijk geborgen voelt en in staat is zijn gevoel van eigenwaarde te behouden.

Een omschrijving waar niets op aan te merken valt. Wie zou er nou niet op deze wijze benaderd willen worden bij een opname in een Verpleeghuis.

Lees 8626 keer
Meer in deze categorie: « Over ons & Ilse (Dutch)