Is Snoezelen een Filosofie? (Dutch) June 2004

Geschreven door Ilse Achterberg
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vorige week vroeg een verslaggever aan mij:

 

"Snoezelen als een filosofie, dat klinkt meer dan een activiteit alleen. Wat is er zo interessant, mooi of bijzonder aan Snoezelen dat je het een filosofie noemt ".

Wat is dan die filosofie?

Nadat ik mijn antwoord had gegeven spookte deze vraag echter nog dagen lang door mijn hoofd. Eigenlijk loop ik er nog steeds wel over te dubben. Is een Snoezelruimte op zichzelf dan al een filosofie? Is een voelwand, een bubbelunit, de modernste geluidsvloer of het nieuwste waterbed de filosofie?

 

Mensen praten erover als een filosofie

In Nederland en in het buitenland, ontmoet ik zoveel mooie mensen die, als ze over het Snoezelen praten, het echt als een filosofie ervaren en beleven. De passie waarmee men erover praat is overweldigend, inspirerend en aanstekelijk tegelijk. Daar staat tegenover dat ik ook veel mensen ontmoet die praten over hun filosofie van Snoezelen, maar waar toch een hele andere gedachte of doelstelling vanaf straalt.

 

De ware Snoezelaar

Los van de doelgroepen waarmee gewerkt wordt, herken je de ware "Snoezelaars", in een gesprek over Snoezelen meteen. Bij het uitspreken van het woord "Snoezelen" krijgen zij direct een twinkeling in hun ogen. Ontvouwt er zich een bepaalde glimlach op hun gezicht. Woorden zijn daarbij eigenlijk niet nodig. De barriëre van taal bestaat dan niet meer. We begrijpen elkaar.

 

Maar wat begrijpen we dan? Want in een gesprek met mensen die deze "taal" niet of anders spreken, lopen de irritaties al snel hoog op. Leg dat nou maar eens uit.

 

Maar hoe leg je het uit?

Want, hoe leg je nu aan beginnende "Snoezelaars" uit wat Snoezelen is en hoe je het doet? Maar vooral, wat wordt er nu mee bedoeld en wat kan je ermee bereiken? Dit is volgens mij het moeilijkste rondom het hele Snoezelen. Jarenlang doen al velen hun uiterste best nieuwe medewerkers te informeren over en te trainen in het Snoezelen. De praktijk leert ons echter dat het overbrengen van de echte boodschap van Snoezelen het uiterste van mensen vraagt.

 

Wanneer je zelf dagen in een Snoezelruimte met cliënten heb doorgebracht en daarbij tegen angst, verdriet, blijdschap, agressie, onrust, ongeduld en je eigen onvermogen en tekortkomingen bent aangelopen, begrijp je misschien wat ik bedoel.

 

Snoezelen is mensenwerk

Er blijkt in de praktijk geen standaard protocol te bestaan wat je uit de kast haalt.

Er bestaan geen standaard of uniforme Snoezelruimtes die voor alles en iedereen doeltreffend zijn. Er bestaat ook geen enkele standaard manier of handelswijze die een garantie geeft op succes. Kortom, Snoezelen is dus mensenwerk!

{mospagebreak}Snoezelen is jezelf durven zijn

Snoezelen is beleven en ervaren. Je moet die beleving of ervaring willen delen om het waardevolle van Snoezelen zelf te kunnen bevatten. Voor ons "normale" mensen blijkt dat al een opgave om dat gevoel toe te laten. Laat staan voor de cliënten waar we dagelijks mee werken.

 

Mega snoezelruimtes met fantastische designs en materialen zijn leuk. Maar als daar een cliënt zit met een begeleider die de filosofie van het Snoezelen niet voelt of het Snoezelen niet beheerst, dient het allemaal weinig nut. Het is dan niet meer dan even leuk.

 

 

Materiaal is geen doel maar een middel

Snoezelen is dus niet enkel het aanreiken van materialen. Het is het aanreiken van materialen, maar met de intentie om de ander (cliënt) dan ook te vinden d.m.v het materiaal!

 

 

 

Snoezelen is geen programma. Snoezelen betekent dat je open moet staan voor de ander. Hierdoor geef je jouw cliënt de mogelijkheid jou eerst te leren kennen zoals je bent. Daarmee geef je de ander de kans zich ook open te stellen en zich aan jou te laten zien.

 

De mens bepaalt het resultaat

Snoezelen gebeurt van mens tot mens, net als in een vriendschap. Ook een vriend wordt pas een vriend als je weet wie hij/zij is en niet door wat hij/zij doet. Ook bij vriendschap gaat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. Niet om de verpakking (materiaal), maar om de inhoud.

 

Ook in het theater bepaalt niet de schrijver de uitvoering en de kwaliteit van zijn werk, maar de spelers op het toneel. Niet de piano zorgt voor een mooi concert, maar de pianist.

 

 

Nog steeds geen antwoord?

Met dit alles ben ik er volgens mij nog steeds niet in geslaagd om een wetenschappelijk correct antwoord te geven op de vraag; "is Snoezelen een filosofie". Maar ik weet zeker dat de echte "Snoezelaar" begrijpt wat ik bedoel te zeggen. Snoezelen is het lef hebben jezelf durven te zijn. Go with the flow!. Laat het gebeuren, laat het je overkomen, wees eerlijk en geef jezelf. Wat je geeft krijg je terug.

 

Mijn oma

Dat doet mij nu ineens denken aan enkele uitspraken van mijn oma (85);

 

- om vertrouwen te krijgen, moet eerst zelf vertrouwen geven

 

- om eerlijkheid te ontvangen, moet eerst zelf eerlijkheid geven

 

- om blijdschap te krijgen, moet je zelf eerst blijdschap geven

 

- om de ander te krijgen, moet je eerst jezelf aan die ander geven

 

Ik weet het antwoord

Nu weet ik ook ineens het antwoord op de vraag; "Wat is de filosofie van Snoezelen?" Door eerst jezelf te geven, krijg je de ander terug.

 

Geluk

Voor ieder mens is jezelf kunnen zijn de hoogste vorm van geluk. Dat is dan ook de essentie van Snoezelen; doordat jij de ander de kans geeft zichzelf te zijn, maak je de ander maximaal gelukkig. En die momenten van geluk blijkt vele vormen van lichamelijke en geestelijke pijn te doen verbleken.

 

 

 

Nou, als het nu geen filosofie is, dan weet ik het niet meer.

 

 

 

Tot de volgende keer!

 

 

Ilse Achterberg
Founder of WorldWideSnoezelen.com

Lees 13091 keer