Columns (8)

Het beeld van snoezelen is dat het in een snoezelruimte gebeurt, ter ontspanning dient, zonder doel en geheel passief is. Dit beeld stamt af uit de jaren 80. Iedereen heeft wel eens van snoezelen gehoord maar wat het nu precies inhoudt dat weten er niet zo veel. De definitie van snoezelen is dat het een benaderingswijze is om d.m.v. actieve zintuigprikkeling een ingang te vinden in de belevingswereld van de cliënten met als doel het welbevinden te ontwikkelen.

lindaweb2English
As practitioners who wish to promote change for other individuals we must become conscious of the fact that our very presence is an element of change. We human beings are organisms that respond to change. We record, process, evaluate and possibly respond to our internal and external environment.  We are monitors of change. 

Dutch
Als begeleiders van het Snoezelen die verandering bij andere individuen beogen te stimuleren dienen we ons ervan bewust te zijn dat onze eigen aanwezigheid al een vorm van verandering op zichzelf is. Wij mensen zijn organismen die reageren op verandering. Wij registreren, evalueren en kunnen mogelijk reageren op onze interne en externe omgeving. Veranderingen zijn van een mens af te lezen

"Snoezelen kan als je maar wilt"

Leo Boxem is werkzaam als manager wonen en dagbesteding in de verstandelijke gehandicaptenzorg. De laatste jaren als zelfstandig trainer / coach en interim manager.

SNOEZELEN ALS VOERTUIG VOOR DE ORGANISATIE

 

 

Ronald Geelen

Ronald Geelen is psycholoog in Zorgcentrum Oranjehaeve te Breda.

Snoezelen; het leren houdt gewoon nooit op!

De nieuwe column van Ilse voor de maand Augustus is gepubliceerd!

Klik hier of op de foto van Ilse om het direct te lezen

Vorige week vroeg een verslaggever aan mij:

 

"Snoezelen als een filosofie, dat klinkt meer dan een activiteit alleen. Wat is er zo interessant, mooi of bijzonder aan Snoezelen dat je het een filosofie noemt ".

Werk maken van luiwammessen

We ervaren tijd als iets kostbaars, je mag het niet verspillen; moet het goed besteden. Vandaar dat de activiteitenbegeleider de cliënt helpt bij de dagbesteding. Heb je een moment van rust met je cliënt, dan hoor je collega-teamleden al in je fantasie iets zeggen als "Zie daar zitten ze weer koffie te leuten." We leven in een "doe-cultuur." Activiteit is alles, passief-zijn voor velen onnuttig en moeilijk te volbrengen. Terwijl je cliënt op momenten wellicht meer behoefte heeft aan iemand die er gewoon is, helpt te ontspannen en te verpozen, dan van alles te doen.