woensdag, 12 december 2007 11:34

Babysnoezelen in het SnoezelRijk

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gisteren op 10 dec 2007 zijn Paula en ik met Maureen naar Het Snoezelrijk in Weesp geweest. Maureen was de eerste baby die hier kwam snoezelen en ze vond het geweldig!

 babyweb6 babyweb4

 

 Klik op lees meer voor het verslag en meer foto's

Snoezelen

Wat is dat nu weer? Eerlijk gezegd had ik ook nog nooit van snoezelen gehoord, totdat schoonzusje (en Maureens tante) Paula hierover vertelde. Op haar werk in de kinderopvang deden ze dit met babies en het zou heerlijk ontspannend zijn. Oorspronkelijk komt het snoezelen uit de hoek van verpleeghuizen en wordt het veel met dementerende ouderen gedaan.

Op de website van Het Snoezelrijk wordt snoezelen als volgt omschreven:

Snoezelen is een benaderingswijze om door middel van actieve en bewuste zintuigprikkeling een ingang te vinden in de belevingswereld van een cliënt, met als doel het welbevinden te bevorderen en/of in stand te houden. Kort samengevat:

  • Snoezelen is een activiteit.
  • Snoezelen doet een direct beroep op de zintuigen van cliënten om zo contact met ze te maken.
  • Snoezelen heeft het doel om het welbevinden te stimuleren.
  • Snoezelen is niet alleen maar een activiteit. Het heeft systematiek, empathie, inlevingsvermogen en doelgerichte methodieken nodig om tot een bevredigend resultaat te leiden.
  • Snoezelen stimuleert de zintuigen en de motoriek van cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

 

 babyweb1  babyweb2

 

Maureen samen met Paula in het wintergedeelte. In het plafond zaten bewegende lichtjes en op de muur verschenen steeds foto's van winterse taferelen.Maureen nam met grote ogen alles in zich op. Ook de zachte zeehond vond ze heerlijk, elke keer ging ze er met haar handje naar toe. Zelfs de ballen in het ballenbad vond ze mooi.

 

 babyweb3  babyweb6
 babyweb7  babyweb5

 

Het herfstgedeelte. De bewegende lichtgevende belletjes vond Maureen erg indrukwekkend. Alleen liggen vond ze een beetje eng met al die nieuwe indrukken, maar bij mij op schoot kon ze weer volop genieten. In het lentegedeelte vond Maureen de lichtjes wederom helemaal geweldig en van de bewegingen van het warme waterbed kon ze ook genieten.

In het zomergedeelte is ze uiteindelijk moe maar voldaan in slaap gevallen. We gaan dit zeker vaker doen. Elke keer zal ze andere onderdelen mooi vinden en op een andere manier ontspannen en genieten.

Paula, bedankt! Het was een onvergetelijke ervaring die we nog vaak opnieuw hopen mee te maken met Maureen.

Lees 16485 keer Laatst aangepast op maandag, 16 november 2020 14:52