Dementerenden hebben contact met clown PO (dutch)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Dementerenden hebben contact met clown PO

 

Hierbij wil ik bij u introduceren een vrij nieuw fenomeen binnen de ouderenzorg, met name voor alzheimer- en dementie-patiënten: de clown PO.

 

Deze clown is de gevoelige, stille clown, die niet uit is op effecten maar op contact. Dit contact gaat niet op de gebruikelijke wijze via het gesproken woord maar via onvoorwaardelijke aandacht. Deze clownerie heeft sterke wortels in de mime.

PO reageert op alles en laat iedereen reageren. De interactie met de mensen is hetgeen waar het hier om draait. Dat betekent dat hij geen act neerzet, elke keer weer blanco binnen komt en zorgt dat er iets ontstaat. Wat dat dan is, kan elke keer weer anders zijn en volledig op elke afzonderlijke situatie gericht. Hij is bezig een band met mensen op te bouwen in korte tijd.

Bij alzheimer- en dementie-pati?nten duurt zoiets wel wat langer waardoor het bevorderlijk is als hij met een zekere regelmaat kan langskomen. Je ziet de mensen veranderen. Daar waar het reguliere contact met verplegenden en verzorgenden niet altijd toereikend is, weet hij soms een reactie te ontlokken. Daarom is PO een verrijkende aanvulling op de overige zorg, omdat hij zijn specifieke specialisme in kan zetten.

 

De ingang van PO is dat hij mensen de ruimte geeft om te reageren. Die ruimte wordt gecre?erd door zijn aanwezigheid  in meerdere betekenissen). Vaak is er een één op één contact maar ook wordt er via anderen een reactie opgeroepen.

 

Veel contact ontstaat via zijn compagnon : xylophobius de Haas, een pop die zijn weerga niet kent!

 

.

 

 

 

Elke reactie is er één, ook de negatieve of heel klein, al volgt iemand hem alleen maar met de ogen. In ieder geval is zijn aanpak bijzonder individueel en positief gericht.

 

Referenties kunt u opvragen bij Annet Stoop, aktiviteitenbegeleidster van de Varenhof Bernardus.

Een mogelijkheid om kennis te maken met PO is dat hij een keer vrijblijvend langskomt .

 

De humor van de clown is ontwapenend , is breekbaar en opent harten. Via kwetsbaarheid kun je het hart van mensen met Alzheimer nog wel bereiken.

 

PO is Lex Hijmans.

Ik ben clown geworden omdat ik een clown ben.

 

Geen grappenmaker of loltrapper maar op zoek naar de humor in het leven. " THE TIME WE PASS LAUGHING IS THE TIME WE PASS WITH THE GODS " ( Japonese saying )

Ik ben een stille gevoelige clown, mime is mijn expressiemiddel.

 

Zonder woorden kan ik mij beter uitdrukken, meer vragen oproepen en meer gedaan  krijgen. Een spiegel te zijn of tenminste een excuus om je te laten gaan. Ik wil mensen nieuwsgierig maken, vooral naar zichzelf want wie kent zichzelf nu helemaal.

 

Dit is een bericht van Lex Hijmans

Lijnbaansgracht 105D

1016KT Amsterdam

Tel: 020-6829394

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lex Hijmans geeft ook workshops clownerie in de psychogeriatrie.

Lees 21535 keer