Aromatherapie (7)

Door de toenemende vergrijzing en dan in specifiek van demente personen in onze samenleving, wou ik iets meer te weten komen over de belevingswereld van dementerenden en of we met aromatherapie een zinvolle ondersteuning kunnen bieden bovenop de standaard behandelingen. Ik ben op basis van 2 vragen vertrokken waarrond mijn volledig project is opgebouwd.

Een artikel van Micha Iedema

Als je de term Aromatherapie hoort, denk je waarschijnlijk dat dit een van de vele alternatieve therapieën is. Sommigen denken aan een schoonheidsbehandeling met, meestal, vrij kostbare oliën. Anderen denken aan massages die tot algehele ontspanning kunnen leiden.

Aromatherapie; strelingen voor lijf en ziel

Je kunt psyche, welbevinden en gezondheid door de heilzaam werkende krachten van moedertje natuur behoedzaam en duurzaam beïnvloeden.

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën voor aromatherapie zijn er de volgende Nederlandstalige boeken:

Een onderdeel van Snoezelen die voor iedere doelgroep toepasbaar is

De therapeutische waarde die voortkomt uit de aanraking van de handen valt niet te ontkennen. Het is de meest basale vorm van communicatie waarover wij beschikken. Het is een intieme, persoonlijke vorm van communicatie die zijn gelijke niet kent.

Achtergrondkennis en toepassingsmogelijkheden

1. Wat zijn aroma's en wat is aromatherapie?

Aroma's zijn natuurlijke stoffen die door planten gevormd worden tijdens de fotosynthese. Overdag maken planten onder invloed van zonlicht en water met behulp van chlorofyl (in de groene bladeren) suikers. Tijdens verdere processen wordt de glucose omgezet in ingewikkeldere structuren en ontstaan aroma's.