Snoezel Playing Ground(Snoezelspeeltuin); a design of the University of Antwerpen (Dutch&English)

Rate this item
(1 Vote)

Dutch:

BAMB' le is een snoezelspeeltuin voor kleuters en verstandelijk gehandicapten. De speeltuin vertaalt de basisprincipes van de populaire binnenactiviteit 'snoezelen' naar een buitenactiviteit. Zo ontstaan een nieuwe soort van speeltoestellen, die de verschillen tussen mensen helpen overbruggen. Hier zie je enkele voorbeelden van de opbouw van een Snoezelspeeltuin

English:

BAMB'le is a Snoezelen playing ground designed for toddlers and children with a mental handicap. The playing-ground transfers the in-house snoezelenactivities towards an out-house activity. Because of this new playing equipment is created which can bridge the differences between people. Here you can see an example of a Snoezel playing ground.

Wat is snoezelen?
Snoezelen is ontstaan in de gehandicaptenzorg. Verstandelijk gehandicapten hebben vaak problemen met het verwerken van de overvloed aan prikkels om zich heen. Tijdens het snoezelen worden prikkels zeer selectief aangeboden. Overbodige prikkels worden geƫlimineerd. Zo is de gehandicapte beter in staat de prikkels te verwerken en er op te reageren. Op deze manier wordt een beter contact met hen mogelijk. Snoezelen wint ook meer en meer aan populariteit bij kleuterscholen. Tot nu toe blijft snoezelen voornamelijk beperkt tot een binnenactiviteit.

Opbouw van de speeltuin
BAMB' le is opgebouwd uit verschillende 'snoezeleilanden'. Tussen de verschillende eilanden kunnen kleuters, mensen met een beperkte zelfstandigheid en (begeleidende) volwassenen zich vrij bewegen. Binnen ieder eiland worden er prikkels voor een bepaald zintuig aangeboden. Het aanbieden van de prikkels gebeurt door elementen in de vloer en aan de wanden van het eiland. Tijdens de beleving van de prikkels kan er aangenaam gezeten en gelegen worden.

 

 

De snoezelspeeltuin wordt aan de hand van een modulaire structuur opgebouwd. Dit maakt het mogelijk de speeltuin aan te passen aan verschillende behoeften.

 

 

1

1

1

Voorbeeld: aanbieden van prikkels voor een 'visueel eiland'

  1. Gekleurde kijkgaten maken het mogelijk te kijken naar het onderliggende eiland. De kleur vervormt de realiteit. De ramen in de wanden bieden een overzicht over de omgeving.
  2. In de hartjes van de bloemen zitten vervormende spiegels.
  3. Door aan het element te draaien, rolt de knikker naar beneden.

 

Om naar de oorspronkelijke website te gaan van de Hogeschool van Antwerpen "Hoger instituut voor Integrale Productontwikkeling: Klik Hier!

To go to the original website (Dutch) of the University of Antwerpen (Belgium) "Institution for Product Development":     Click Here

Read 18087 times