Mobiele SRV Snoezel (Mobile Snoezel Truck) (Dutch)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een snoezelruimte is een ruimte waarin de zintuigen geprikkeld kunnen worden door bijvoorbeeld licht, geluid en muziek. Het duo Bart en Erik van Lieshout gaf hieraan op een eigenzinnige manier vorm. Ze ontwierpen een mobiele snoezelruimte voor Heimerstein, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, die bij de bewoners voor kan komen rijden, zodat er ter plaatse een feestje gebouwd kan worden.

De Van Lieshouts kochten een oude SRV-wagen die ze helemaal "stripten". Het staketsel wat overbleef werd bekleed met lachspiegelplaten. Van binnen is te zien hoe mensen buiten op de lachspiegels reageren omdat op sommige plaatsen spiegelende platen zijn aangebracht die van binnenuit doorzichtig zijn. Zo worden de rollen dus omgedraaid; niet de gehandicapte staat te kijk maar de normale mensen buiten, wiens gezichten in de spiegels raar vervormen. De wagen is verder ingericht met een geluidsinstallatie, een rookmachine, een stroboscoop en een zestal autostoelen die in het voorste gedeelte van de wagen geplaatst zijn. Achterin blijft een dansvloer open voor mogelijke feestgangers. Bart en Erik verbouwden de SRV-wagen op het terrein van Heimerstein en verbleven daar zeven weken. Tijdens de bouw kregen Bart en Erik bezoek van een groep bewoners die steeds meer betrokken raakten bij het bouwproces. Dit werd een belangrijk gegeven voor de video die ze naast de SRV-wagen maakten.

 

 


Bart van Lieshout was al eerder in een project van Erik van Lieshout te zien, namelijk in de video Respect die afgelopen zomer als Nederlandse inzending op de Bi?nnale in Veneti? werd getoond. Naast de mobiele snoezelruimte maken ze nu een video over hoe het instituut en de bewoners van Heimerstein op hen reageerden. Tijdens het werk aan de SRV- wagen maakten ze filmopnames, maar ze filmden ook bij andere gelegenheden, zoals een uitstapje met een bewoner naar Wageningen om nieuwe kleren te kopen. Behalve aan de bewoners zal de film ook buiten het instituut getoond worden.


Op zaterdag 28 augustus 2003 beleefde de snoezelwagen zijn premi?re voor het grote publiek tijdens de truckersdag die eens per jaar wordt georganiseerd voor de bewoners van Heimerstein. Een optocht van zo\'n 200 trucks reed door de straten van Wageningen en Rhenen en eindigde op het terrein van Heimerstein. De snoezelwagen met twee bewoners van Heimerstein er in reed mee in de optocht. Er dreunde keiharde, door de bewoners uitgekozen muziek uit de wagen, en binnen was een feestje aan de gang dat onzichtbaar bleef voor de omstanders.

  • Opdrachtgever: Stichting de Opbouw
    Locatie: Zorgcentrum Heimerstein, Cuneraweg 12 , Rhenen
    Kunstenaar: Erik van Lieshout

 


 

Om naar de website van SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) te gaan: Klik Hier

Lees 12259 keer