The Snoezel Bus van Oxfordshire, Engeland (Dutch)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Sensory Bus is een 11 meter lange bus met een snoezelruimte. Er is een donkere kamer en een lichte kamer. De wanden in de donkere kamer zijn bekleed met tapijt en de wanden in de lichte kamer zijn van vinyl met schuimrubber.

 

 

Het gebruik van de bus is gratis. De bus rijdt 4 dagen per week. De bus gaat naar scholen, bij mensen thuis en naar bejaardentehuizen, want de begeleiding werkt ook met ouderen met dementie/Alzheimers.

De bus bezoekt iedere week scholen en families gedurende een periode van 12 weken. Op sommige locaties blijft de bus een hele dag of een halve dag.

Het is iedere keer weer een grandioze ervaring om de gezichten van de kinderen te zien als ze voor het eerst de bus in komen. Veel kinderen komen tot rust in de donkere kamer; de \'bubble tube\' is meestal favoriet.

Voor de oudere mensen in bejaardentehuizen is het uitje naar de \'snoezelbus\' vaak de enige keer dat ze het tehuis uit komen. Vaak zijn er problemen met transport; een bus die naar het tehuis komt is voor velen een ideale oplossing. Ook geeft de snoezelbus de begeleiders de kans om de bewoners in een andere daglicht te zien; niet alleen als een \'patient\' die gewassen en gevoed moet worden, maar als een individu met, vaak, een rijk en interessant verleden.

De bus is eigendom van Oxfordshire Playbus. Dit is een liefdadige instelling. Het geld voor de bus en de kosten voor 3 jaar komen van de Nationale Loterij. Dit was een totaal bedrag van ? 200.000. De bus en de apparatuur kostten ? 108.000

Voor het project begon zijn eerst o.a. alle scholen in Oxfordshire aangeschreven om te zien of er belangstelling was. Verder wordt er ook samengewerkt met de \'pre-school teacher counsilors\' die kinderen door verwijzen.

Conferentie op 12 oktober 2004

Wij organiseren op 12 oktober een conferentie voor mensen die een mobiele service op willen zetten. Er zijn verschillende \'workshops\' o.a. ook een georganiseerd door de garage die gespecialiseerd is in het bouwen van \'speelbussen\' en ook de \'sensory bus\' heeft gebouwd. De conferentie is in Oxford.

Om naar de website van de Snoezel of Sensory Bus te gaan: klik hier of op de foto\'s

Lees 8429 keer