Kopie van The Snoezelen Experiences 1 of Ilse Achterberg (Dutch & English)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Here you'll read the Snoezelen experiences of Ilse Achterberg

Ervaring 1: Handmassage

Ik geef mevrouw K. een handmassage met de etherische olie lavendel. Mevrouw K. is diep dement. Mevrouw K. is er onrustig, trilt met haar handen, armen en benen. Na een tijdje kijkt ze ineens op. Ze kijkt me in de ogen aan en zegt; "Jij bent de enige die met begrijpt" en vervolgens sluit ze haar ogen.

1


 

 

 


 

Ervaring 2: Het Zwembad

Ik lig met Mevr.S. in een zwembad van 33 graden. Mevr.S is zeer diep dement. Zij zit in een nagenoeg foetus houding in een aangepaste stoel. Ik heb haar nog nooit horen praten en ze staart altijd met haar ogen naar 1 punt ergens in de ruimte waarin ze zich bevindt. Tijdens het zwemmen praat ik zachtjes tegen haar en vraag haar of ze het warme water lekker vindt. Ineens zegt Mevr.S.; "JA!" Van verbazing dat ik voor het eerst haar stem hoorde liet haar bijna uit mijn handen glijden. Ik dacht maar 1 ding: "ze heeft een mooie stem".

1

 

 


 

Ervaring 3: Rozen, Rozen

Mevr. L. ligt in de huiskamer in bed. Mevr. L. is zeer dement, zij roept de gehele dag door; "Rozen, Rozen, Rozen...". Ik ga naar haar toe en ga bij haar zitten. Als eerste pak ik haar hand vast. Daarna bied ik haar voorzichtig wat voelmateriaal aan. Ik laat het zien en laat het haar voelen. Mevr. L. reageert en pakt het aan. Ze legt het daarna rustig naast haar op het bed. Ze kijkt me daarna aan en lacht. Een collega vraagt ineens van een afstand; "Hoe laat is het eigenlijk?". Op dat moment kijkt Mevr. L. op en zegt; "vijf over half 12!". Ik kijk op de klok in de huiskamer en het is inderdaad 11.35 in de ochtend!

1

 

 

 


Ervaring 4: Het ballenbad

Op de school voor zeer moeilijk lerende kinderen kom ik met Sabine S. de Snoezelruimte in. Sabine is 11 jaar oud, is geestelijk gehandicapt en heeft een grote leerachterstand. In de klas wordt ze vaak gecorrigeerd omdat haar gedrag vaak onrustig of zelfs agressief is. Kort na binnenkomst in de Snoezelruimte pakt ze direct 2 ballen en gooit die hard en wild door de ruimte. Ik ga naast haar staan, pak ook 2 ballen en gooi ze nog harder door de ruimte. Ze kijkt me verwonderd en verbaasd aan. 10 minuten later liggen we in een leeg ballenbad te schateren van het lachen. Sabine heeft de rest van de dag geen onrustig of agressief gedrag getoond.

1

 

 


 

Lees 3231 keer