Snoezelen als benaderingswijze vanuit gezichtspunt AB-er (Dutch)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een omschrijving van snoezelen als ontspanningstherapie vanuit het perspectief van de activiteitenbegeleiding.

Zintuigactivering / snoezelen (warme zorg):

Snoezelen; een Nederlands antwoord op de vraag hoe er op een zinvolle en tegelijk ontspannen manier activiteiten aangeboden kunnen worden voor zwaar (meervoudig) gehandicapten, zowel kinderen als volwassenen. Door de jaren heen werd de gedachte achter het snoezelen steeds vaker omarmd door vele andere gebruikersgroepen in de psychiatrie, de psycho-geriatrie en de reguliere kinderdagverblijven voor niet gehandicapte kinderen. Ook binnen de verzorgingshuizen krijgt het snoezelen een steeds prominentere functie als activiteit om mensen te laten ontspannen. Alleen noemen we het hier zintuigactivering.

Doelstellingen en voorwaarden:

Dankzij het aanbod van prikkels en het creëren van een aangename sfeer kan de persoon met een handicap zich zowel psychisch als fysisch ontspannen en krijgt zo de kans om de passiviteit en de sleur in zijn of haar leven te doorbreken. Het is echter van belang dat de aangeboden prikkels niet als dwang overkomen. Snoezelen kan een uitnodiging zijn tot communicatie tussen de gehandicapte en de begeleider (of ouder). Het biedt de kans om de belevingswereld van de persoon met de handicap beter te leren kennen en te communiceren op zijn of haar niveau. Voor mentaal gehandicapten vormt het primair sensorisch en lichamelijk beleven het communicatiekanaal bij uitstek en de lichaamstaal een belangrijk informatiemiddel. Het scheppen van sfeer is de eerste stap in het snoezelproces. Om een effect van geborgenheid en intimiteit te cre?ren wordt deze sfeer wordt opgebouwd met zintuigelijke prikkels. De grote sfeermakers zijn zacht gedempt licht en rustige achtergrondmuziek. De begeleider gebruikt en versterkt die sfeer door observatie, een vriendelijk woord en zacht praten, rekening houdend met het tempo en de reacties van de deelnemer. Om overprikkeling te voorkomen dienen alle aangeboden zintuigelijke prikkels onafhankelijk van elkaar aan- en uitgeschakeld te kunnen worden. Haast past niet bij snoezelen. Elke deelnemer moet de tijd krijgen prikkels op te nemen en de kans in eigen tempo te genieten. Te lang snoezelen kan verveling opwekken, terwijl regelmatige herhaling tot gevolg heeft dat de affectieve reacties tegenover een prikkelend voorwerp toenemen. Hierbij is het vertrouwenselement belangrijk. Bij het aanbieden van nieuwe prikkels moet de vertrouwdheid met de reeds aanwezige elementen groot zijn. Het selectief aanbieden van prikkels is een typisch kenmerk van snoezelen. Bepaalde prikkels willen we benadrukken en hiermee een optimaal effect beogen.

Een activiteit die perfect bij het plaatje van snoezelen / zintuigactivering past is het ervaringsspel. Verder hebben sommige instellingen een hydrosoundbad. Hiermee kan je de zintuigen ook prikkelen en het is tevens een reiniging van het lichaam.

 

 

 

Andere voorbeelden zijn:

  • Het zien: Fluorescerende dia's, grote zeepsopbellen, een lichtslang, sfeerverlichting enz. (visueel)
  • Het horen: Muziek zowel snoezelmuziek als licht klassieke muziek. (auditief)
  • Het voelen: Ballenbad, tast en voelmaterialen, knuffelmuur enz. (kinestetisch)
  • Het ruiken: Aromatherapie, geurkaarsen, wierook enz. (olifactoir)
  • Het proeven: Het laten proeven van verschillende gerechten enz. (gustatorisch)

De doelen:

  • Vergroten van de verbale en non verbale communicatie.
  • Aansluiting zoeken / vinden.
  • Kalmte en ontspanning brengen.
  • Prikkelen van de zintuigen.
  • Onrust verminderen.
Lees 14586 keer