Snoezelbox voor baby's Nijntje Pluis kinderopvang

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een snoezelbox speciaal ontworpen voor baby's in de kinderopvang.

 snoezelbox1

Vanuit de gedachte die leefde vanuit kinderopvang Nijntje Pluis om  meer  ontspanning, rust en veiligheid aan de baby te kunnen bieden, ontstond de Snoezelbox voor de baby. De snoezelbox box van 1.5 bij 2,5 is afgeschermd met zachte materialen aan de binnenkant en de vele materialen eromheen maken het middel tot snoezelen compleet.Doel van de Snoezelbox

Het doel van snoezelen met de baby is vanuit een ontspannen sfeer en rust de baby optimale ontwikkelingskansen te geven en de zintuigen van de baby zo vroeg mogelijk stimuleren in de eerste levensjaren. De snoezelbox biedt een rustige, geborgen en veilige omgeving aan de baby.

 

Snoezelen met de baby.
Juist het snoezelen in de eerste levensjaren zien wij als belangrijk, om de prikkelingen en ervaringen vanuit een rustige en ontspannen sfeer, die voor het latere leven van het kind van het allergrootste belang zijn. Juist op deze jonge leeftijd heeft de baby Rust, Regelmaat en Ontspanning nodig.

Snoezelen is een activiteit die plaatsvindt in een sfeervol verlichte snoezelbox, met zachte muziek en kleuren, waarbij de specifieke zintuigen aan bod komen. Snoezelen is een combinatie van snuffelen, snoezelen en doezelen.

 • Snuffelen is onderzoeken, ontdekken en experimenteren.
 • Doezelen betekent ontspannen zijn, samen met elkaar wegdromen naar een andere wereld.

De baby die snoezelt ontvangt rust, ontspanning, geborgenheid en voelt zich veilig en het bevordert de geest en de basiswaarden voor een baby. Jarenlange ervaring met snoezelen heeft uitgewezen dat het gedrag op een positieve manier wordt beïnvloed, niets moet, alles mag.

De snoezelbox voor de baby's bij Nijntje Pluis is voor de specifieke zintuigen om te horen, ruiken, tast, voelen en kijken. Het bewegen op het warme waterbed en de bubbels geven het gevoel weer even terug te zijn binnen de veilige baarmoeder. Bij minder daglicht en als de lampen uitgaan komen er ontelbare lichtjes te voorschijn aan een mooie sterrenhemel. De baby's kunnen er heerlijk ontspannen en vanuit deze rust zich beter ontwikkelen.

Je kunt op meerdere manieren gebruik maken van de snoezelbox, de baby alleen laten snoezelen, samen met andere kinderen of samen met de leidster. Belangrijk is om te kijken wat de behoefte is en wat de baby als prettig ervaart.

Tijd om te snoezelen!
Het is tijd om te snoezelen! In snoezelbox, een grote snoezelbox afgeschermd met zachte bekleding aan de binnenkant, kleurenprojector, een bubbelunit, spiegelwanden, sterrenhemel en een watermatras, kan de baby en leidster heerlijk tot rust komen in een beschermde omgeving. Vooral voor de gestreste baby's, de huil baby's en baby's met darmkrampjes, lijkt de snoezelbox de ideale oplossing.

Jose en Peter Scheuten van Nijntje Pluis uit Denekamp vertaalden het idee van het snoezelen naar een snoezelen voor baby's binnen de kinderopvang in de vorm van een snoezelbox. Hiet idee is als volgt ontstaan: Op maandag viel het haar steeds vaker op hoe onrustig de kinderen waren. De kinderen leken moeite te hebben met de overgang van het weekend naar de week. Wij signaleerden meer huilerige en vermoeide baby's die te veel op sleeptouw waren genomen en te laat naar bed waren gegaan.

We omschrijven het snoezel gevoel als 'even terug in de baarmoeder'. Deze associatie is niet zo vreemd als je weet dat de bodem van de snoezelbox bestaat uit een waterbed. Als een leidster de baby op de matras legt, zakt de baby weg in een warme golvende ondergrond. Zodra de kleine lampjes gaan branden en de muziek aangaat, zie je hoe bijvoorbeeld een huilbaby rustig wordt of een aangespannen baby zich vanuit de stijve houding helemaal ontspant. Dat is echt heel bijzonder om te zien: De armpjes en beentjes bungelen lekker losjes heen en weer, en de oogjes stralen.

Ontspanning voor leidsters en ouders
Nijntje Pluis organiseert avonden  waarbij ouders met hun baby worden uitgenodigd om plaats te nemen in de snoezelbox, puur om het snoezelgevoel te ervaren en voor de peuter om te spelen en te leren lopen, naast de watermatras zit namelijk een rand van 40 a 45 cm waarop ze kunnen staan en lopen. Vallen de kinderen, dan vallen ze op de watermatras. De mogelijkheden van de snoezelbox zijn oneindig.  Je kunt werken met verschillende soorten snoezelmuziek, projector met bewegende olievlekken op de wand, de bubbelunit, de spiegels, verlichting aan het plafond en de watermatras, er zijn vele mogelijkheden.

De Snoezelbox is in eerste instantie bedoeld is als activiteit voor de baby samen met leidster, daarnaast kan de leidster een baby gerust even neerleggen in de snoezelbox, want de ruimte is absoluut veilig. Dat neemt niet weg dat de baby des te meer geniet van het snoezelen als ze zien dat volwassenen hetzelfde doen en dit als prettig ervaren. Het is echt belangrijk om te weten, dat je het samen doet. Want niets is fijner dan aandacht voor elkaar, toch?!

Kader snoezelbox

 • Wat: Grote open box (1,5m x 2,5m) om lekker in te snoezelen.
 • Extra\'s: Lichtwolk, spiegelwanden, bubbelunit met verschillende kleuren, projector met olie vlekken op de wand of plafond, snoezel muziek en het waterbed.
 • Waar te bezichtigen: Bij Kinderopvang Nijntje Pluis in Denekamp
 • Voor wie: De baby, (eventueel peuter) en de leidster.
 • Waarom: Goede manier voor de baby om vanuit rust en ontspanning de zintuigen en ontwikkeling te prikkelen.

Een vervolg op de snoezelbox voor baby's is onze beleving tuin om in te snoezelen....

Voor meer info over de snoezelbox zie www.nijntjepluis.nl

Voor het complete artikel over de SnoezelBox: KLIK HIER!

 

Contact informatie:

 • Naam Instelling: Nijntje Pluis
 • Adres: Brandlichterweg 57
 • Postcode / Plaats: 7591 AP Denekamp
 • Naam contactpersoon: Jose Scheuten
 • Email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Telefoonnummer: 06-20428796

 

 

 

Lees 12395 keer