maandag, 02 april 2012 07:57

Snoezelen voor Doe-het-zelvers

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Snoezelen voor kinderen met een (verstandelijke) beperking is in opkomst. Meestal moet je daarvoor naar een aparte snoezelruimte gaan. Maar het kan ook thuis!

Snoezelen is een samentrekking van 'snuffelen' en 'doezelen'. Het is een bekende techniek om kinderen of volwassenen met een handicap te laten ontspannen. De klemtoon ligt vaak op het doezelen in de relaxruimte. Maar het snuffelen, het actief ontdekken, is minstens even belangrijk.

 

Succeservaring

Bij snoezelen is het erg belangrijk om een kind of een persoon een succeservaring te bieden. Met een simpele tik een lampje aan- en uitdoen, een bol laten rollen die geluid maakt: al is het maar een eenvoudige handeling, het kan je kind wel stimuleren om meer te leren. En dat kan ook thuis.

De nieuwe gids Snoezelen voor doe-het-zelvers geeft heel wat tips om snoezelobjecten te maken met heel eenvoudige materialen. De gids toont ook hoe je heel snel en handig (en goedkoop!) een tijdelijke of vaste snoezelruimte kunt inrichten.

Tips

  • Knisperdeken: gebruik een kussensloop, washandje of donsovertrek met een brandwerend deken in.
  • Voelwand of voelmatje: een matje waarop je allerlei sponzen, knisperwashandjes, lintjes en scrubsponzen kunt stikken.
  • Voelboxen: plastic doosjes met allerhande spullen om aan te voelen. Watjes, spaghetti, bonen, knopen, knikkers, enzovoort.
  • Geurflesjes: met kruidnagels, doekjes met parfum, watjes met etherische olie, koffiebonen, enzovoort.
  • Tegenwoordig zijn er handige tentjes op de markt die heel snel openklappen. Als je daar een matje of luchtmatras in legt met wat kussens, is het direct gezellig. Je kunt het tentje verder aankleden met bijvoorbeeld lampjes, lintjes of doekjes, een spiegel, knuffels, of een kersenpitzakje.

Meer info

De brochure 'Snoezelen voor doe-het-zelvers' kunt u bestellen door 12 euro (voor leden van KVG of Gezin en Handicap) of 15 euro (niet-leden) te storten op rekeningnummer 789-5518964-70 van Gezin en Handicap, met de mededeling 'Brochure snoezelen'.

Gezin en Handicap
A. Goemaerelei 66, 2018 Antwerpen
T 03 216 29 90
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.gezinenhandicap.be (Klik op publicaties)

Veel nuttige tips en zelfmaakideeën vind je ook op www.hetprikkeltje.com.

Lees 6838 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 januari 2016 10:14
Meer in deze categorie: Tactielpaneel - Tactile panel »