Potentieel van Snoezelen kamer multisensorische stimulatie om de balans bij personen met dementie verbeteren: een haalbaarheidsstudie gerandomiseerde gecontroleerde trial.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

DOEL:

Om de invloed van multi-sensorische prikkels te onderzoeken in een Snoezelen kamer op de balans van mensen met dementie.

DESIGN:

Gerandomiseerde gecontroleerde trial.

SNELHEID:

Canadese langdurige zorg thuis.

DEELNEMERS:

Vierentwintig bewoners (gemiddelde leeftijd 86 jaar), in een langdurige zorg thuis met de diagnose dementie, werden willekeurig toegewezen aan interventie-en controlegroep. Negentien deelnemers voltooiden het onderzoek. Interventies: Negen interventiegroep deelnemers vulden 30-minuten Snoezelen kamer sessies twee keer per week gedurende zes weken. Sessies werden geleid door de deelnemers de voorkeuren voor stimulatie. Interacties met tactiele, visuele en proprioceptieve gewaarwordingen werden aangemoedigd. Tien controlegroep kregen de deelnemers een gelijke hoeveelheid vrijwilligers bezoeken.
HOOFD Uitkomstmaten: De Functional Reach Test, de ogen open geslepen Romberg en de Timed Up and Go Test met en zonder dubbele taak, beoordeeld statische en dynamische balans bij aanvang en na de interventie. Falls frequenties werden zes weken voor opgenomen, tijdens en na de interventie. Een tijdschrift werd gehouden waarnemingen in Snoezelen kamer.

RESULTATEN:

Split-plot MANOVA analyses toonde geen significante effecten van ongestructureerde Snoezelen kamer sessies op de deelnemers 'balans. Er waren geen multivariate effecten van tijd (F (4,14) = 1,13, P = 0,38) of groep (F (4,14) = 0,63, P = 0,65). Groepslidmaatschap bracht geen verandering valt frequentie. Echter, observaties van de deelnemers 'interacties met elementen van de Snoezelen kamer, zoals beeldspraak-geïnduceerde hoofd-en oogbewegingen, vibrerende sensaties en schoppen activiteiten, gevangen gebeurtenissen die kunnen worden gebruikt om specifieke multisensorische balans-verhogende stimulaties te creëren.

CONCLUSIES:

Hoewel de nulhypothese niet verworpen, nader onderzoek van een mogelijke om de balans bij personen met dementie beïnvloeden door Snoezelen kamer interventie in de langdurige zorg thuis is gerechtvaardigd.

AUTEURS » Klages K , Zecevic A , Orange JB , Hobson S

TIJDSCHRIFT » Clinical rehabilitation

JAAR » 2011

Lees 2277 keer