WorldWideSnoezelen haalt weer de pers: Gooi en Eemlander van woensdag 30 maart 2005 (Dutch)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Onderstaand leest u het artikel over Ilse Achterberg en WorldWideSnoezelen.com dat in de Gooi en Eemlander van 30 maart 2005 is verschenen;

"Snoezelen verovert de wereld"
Ilse Achterberg prikkelt zintuigen van verstandelijk beperkte mensen

Het artikel is geschreven door Simone Stevens.

 

 

 

Nederhorst den Berg - Ze kan met recht een 'snoezelendeskundige' worden genoemd, de 39 jarige Ilse Achterberg in Nederhorst den Berg. Als activiteitenbegeleidster van (zwaar) dementerende ouderen bouwde ze in twintig jaar een schat aan kennis en evaring op. Die heeft zij samengebracht op de website WorldWideSnoezelen.com. Achterberg verzorgd bovendien in binnen- en buitenland trainingen, lezingen, workshops en congressen.

Snoezelen (een samentrekking van snuffelen en doezelen) werd in de jaren zeventig in Nederland geïntroduceerd. Toen nog vooral bedoeld om verstandelijk gehandicapten op een 'zintuigprikkelende' manier te benaderen. Inmiddels wordt er ook gesnoezeld met dementerende ouderen en autisten.

De start
Achterberg merkte tijdens haar werk in het Amsterdamse verpleeghuis Bernardus al hoe ouderen baat kunnen hebben bij Snoezelen. "Als activiteitenbegeleidster van zwaar dementerende ouderen had ik geleerd om hen zinvol bezig te houden. Dus: appeltaarten bakken, bloemschikken, handwerkactiviteiten. Maar ik merkte dat sommige mensen wegliepen, er angstig of verdrietig van werden of iets heel anders met het materiaal gingen doen. Ze gingen bijvoorbeeld een bloem uit elkaar trekken of eraan ruiken. Er gebeurde van alles mee, maar de bloemen kwamen niet in het potje terecht."

Snoezelen werkt positief
Ilse kende snoezelen vanuit haar stage en wist de leiding zover te krijgen dat ze een lege ruimte kreeg toegewezen. "Daar heb ik een discobal opgehangen en allerlei voel- en geurmateriaal gelegd. Zo ben ik met snoezelen voor dementerenden begonnen. Ik merkte dat de effecten positief waren. Mensen werden er rustig van, soms zag je een glimlach"

 

 

Snoezelen in 24-uurs zorg werkt nog beter
Ilse leerde ook dat snoezelen als onderdeel van de 24-uurs zorg nog beter werkt. "Het is zonde om dat alleen in de snoezelruimte te doen." Want momenten dat mensen angstig of verdrietig zijn beperken zich natuurlijk niet tot dat ene snoezeluurtje in de week. "Juist dan kun je ze lichteffecten of bepaalde musiek aanbieden waardoor ze zich minder angstig of verdrietig voelen."

Thema snoezelen
Bij de meerzorgafdeling van het plaatselijke zorgcentrum De Kuijer, waar twaalf dementerenden wonen en waar Achterberg 19 uur per week werkt, wordt nog maar voorzichtig en in bescheiden mate gesnoezeld. "Ik neem allerlei materialen mee, zoals geur- en voelmateriaal". Dat gaat in de toekomst ongetwijfeld veranderen verwacht ze. "Het is toch een dorp. Bovendien is er natuurlijk ook wel een verschil tussen een verpleeghuis of een verzorgingshuis. We werken themagericht en betrekken daar ook het hele huis bij. Bijvoorbeeld 'de Boerderij', waarbij alle zintuigen aan bod komen. Dus de smaak van boerenkoolmaaltijd, de geur van stro.

Snoezelen is geduld hebben
Maar 1 op 1 in de snoezelruimte werkt het beste, zegt Ilse Achterberg. "Er kunnen materialen zijn die iemand afwijst. Iemand die niet reageert op licht doet dat misschien wel op geluid of op zijn of haar favoriete muziek. Er is altijd wel een onderdeel dat wel aanspreekt - een klik waar iemand wel op reageert. Soms duurt dat lang en je moet dus niet opgeven.
Ik heb een vrouw meegemaakt die na een jaar ineens mijn gezicht aanraakte."

 

 

Snoezelen verovert de wereld
Snoezelen is inmiddels tot ver over de landsgrenzen bekend (ze gebruiken trouwens overal het Nederlandse woord). Israël, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada - en sinds kort ook in Brazilië en Colombia. "Ik krijg uit die twee landen ineens heel vel aanmeldingen voor het tweedaagse congres dat in oktober wordt gehouden. Ik heb daar geen verklaring voor."

Website WorldWideSnoezelen.com
Ook het succes van de website van WorldWideSnoezelen.com heeft Achterberg verrast. "De site is sinds mei vorig jaar in de lucht en wordt dagelijks tussen de 400 en 500 mensen bezocht. In totaal staat de teller nu op boven de zestigduizend bezoekers. Ik blijf me daarover verbazen als ik zelf thuis weer achter de computer zit."

 

Lees 14131 keer