Aromatherapie en dementerende ouderen. (Dutch)

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

Achtergrondkennis en toepassingsmogelijkheden

1. Wat zijn aroma's en wat is aromatherapie?

Aroma's zijn natuurlijke stoffen die door planten gevormd worden tijdens de fotosynthese. Overdag maken planten onder invloed van zonlicht en water met behulp van chlorofyl (in de groene bladeren) suikers. Tijdens verdere processen wordt de glucose omgezet in ingewikkeldere structuren en ontstaan aroma's.

Het woord aroma verwijst naar het geurende aspect.

Andere woorden die naar hetzelfde product verwijzen, zijn: etherische olie en essentiële olie. Etherisch olie verwijst naar de vluchtigheid van het materiaal en essenti?le olie verwijst naar de essentie / de zielskracht van de plant. De essentiële olie is van levensbelang voor de plant. De olie vormt een opslagplaats van energie, is de drager van informatie, regelaar van de temperatuur en beschermer tegen bacteriën, virussen en schimmels.

 

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde stoffen. Afhankelijk van de plant waar ze uit gewonnen worden en de manier van winning, zijn ze van ontzettend goedkoop tot heel duur. Ter vergelijking: voor eucalyptus globulus heb je 50 kg bladeren nodig om 1 liter essentiële olie te verkrijgen; voor roos heb je 5000 kg rozenbloemblaadjes nodig voor 1 liter essentiële olie.

Aromatherapie staat voor het werken met aroma's / essentiële of etherische oliën op therapeutische basis: werkend volgens een bepaald behandelplan, systematisch, met een bepaald doel ter ondersteuning van de totale mens. Het is een holistische behandelwijze.

In het werken met demente mensen is aromatherapie een interessante ontwikkeling. Demente mensen hebben zich uit de realiteit teruggetrokken, zijn soms nauwelijks aanspreekbaar en reageren soms weinig op prikkels. Geuren spreken het meest primitieve deel van de mens aan. Bovendien reageren mensen zelden of nooit neutraal op geuren. Demente mensen reageren heel sterk op geuren.

Aantrekking of afstoting zijn individueel en hebben te maken met de jeugd van de desbetreffende persoon of heel specifieke herinneringen. Het is daarom belangrijk dat de zorgverlener kennis heeft van het verleden van de zorgvrager en zijn / haar specifieke geurvoorkeuren. Indien men dit niet weet, kan men er gauw genoeg achter komen: houdt een flesje aroma onder de neus van de demente zorgvrager en deze zal zich naar het flesje toewenden of zijn gezicht afdraaien. Dan weet je al genoeg.

In de aromatherapie zijn momenteel een 300-tal aroma's / essentiële oliën beschikbaar.

Op de volgende bladzijde is een globale indeling gemaakt naar werking.

2. Essentiële oliën naar hoofdgroep van uitwerking

Ontspannend:

Benzo?, ceder, geranium, kamille, koriander, lavendel, marjolein, neroli, petitgrain, sandelhout , scharlei, sinaasappel, venkel

Harmoniserend:

Duizendblad, geranium, jasmijn, jatamansi, lavendel, melisse, neroli, petitgrain, roos, sandelhout , sinaasappel, wierook, ylang-ylang

Opwekkend en revitaliserend:

Basilicum, bergamot, citroen, eucalyptus, citronella, cypres, jasmijn, lemongrass, peper , pepermunt, rozemarijn, salie, scharlei, sinaasappel, tijm, teatree, ylang-ylang

{mospagebreak}Concentratiebevorderend:

Basilicum, citroen, cypres, eucalyptus" pepermunt, rozemarijn

Deze essentiële oliën kunnen ook gemengd worden met andere essentiële oliën.

Goed gemengd kunnen ze elkaars werking zelfs versterken en het effect verhogen.

3. Welke oliën zijn bruikbaar bij dementerenden?

 

Volg iemands persoonlijke voorkeur.

Bijna altijd worden de essentiële oliën van de citrusfamilie gewaardeerd:

  • sinaasappel, mandarijn,
  • citroen, bergamot.

Allen zijn vrolijke zonnige oliën, die het humeur verbeteren en helder in het hoofd maken. Zij stimuleren het korte termijngeheugen en zijn kalmerend voor mensen die last hebben van nachtmerries.De citrusachtigen helpen ook het immuunsysteem.

De grove den is een verfrissende, activerende olie, speciaal geschikt voor zeer verwarde mensen. Ze verhoogt de zuurstofopname in het bloed en stimuleert de doorbloeding van de hersenen. Bovendien werkt grove den goed bij mensen bij luchtwegklachten.

Lavendel is de bekendste essentiële olie. Vele ouderen zullen de geur herkennen, omdat vroeger al met lavendelzakjes in de linnenkast werd gewerkt ter verfrissing maar ook tegen motten. Lavendel werkt rustgevend en kalmerend en is bruikbaar bij een heleboel nerveuze aandoeningen.

Rozemarijn is een van de meest stimulerende oliën die er bestaan. Rozemarijn kan ingezet worden bij energietekort, oververmoeidheid etc. Toch werkt rozemarijn ook kalmerend op de zenuwen en kan ingezet worden bij angsten. Rozemarijn stimuleert het korte termijngeheugen. Ik vind dat je hem goed in kunt zetten om een dag- en nachtritme op te bouwen. De mensen die overdag de neiging hebben om te gaan slapen, kunnen geholpen worden om wakkerder, actiever te zijn overdag. De bedoeling is dat deze persoon dan 's nachts ook beter slaapt.

Vanille wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Ook wordt in warenhuizen soms vanille verdampt om het koopgedrag gunstig te be?nvloeden. Vanille essentiële olie geeft een gevoel van welbehagen, van welkom zijn.

Roos is ook een prachtige olie om te gebruiken. De roos staat symbool voor de liefde: liefde geven en liefde ontvangen. Het maakt mensen ontvankelijker voor zorg.

Voor mensen die van huis uit gelovig zijn of spiritueel zijn aangelegd kan wierook verdampt worden. Wierook bevordert het gevoel van spiritualiteit en wordt daarom ook vaak in de stervensbegeleiding ingezet.

{mospagebreak}4. Goed te gebruiken essentiële oliën voor zieke mensen zijn:

Ontspannende werking hebben:

Benzoë, ceder, geranium, kamille, koriander, lavendel, marjolein, neroli, petitgrain, sandelhout , scharlei, sinaasappel, venkel

Harmoniserende werking hebben:

Duizendblad, geranium, jasmijn, jatomansi, lavendel, melisse, neroli, petitgrain, roos, sandelhout , sinaasappel, wierook, ylang-ylang

Opwekkend en revitaliserend zijn:

Basilicum, bergamot, citroen, eucalyptus, citronella, cypres, jasmijn, lemongrass, peper, pepermunt, rozemarijn, salie, scharlei, sinaasappel, tijm, teatree, ylang-ylang

Concentratiebevorderend:

Basilicum, citroen, cypres, eucalyptus, pepermunt, rozemarijn

Pijnstillend:

Bergamot, geranium, cajeput, blauwe kamille, kamfer, lavendel, marjolein, pepermunt, rozemarijn

Shock:

Citroenmelisse, kamfer, lavendel, neroli, pepermunt, petitgrain

Slapeloosheid / stress:

Basilicum, bergamot, citroenmelisse, roos, jasmijn, kamfer, blauwe kamille lavendel, neroli, petitgrain, rozenhout, sandelhout, wierook, ylang-ylang

Misselijkheid:

Basilicum, citroenmelisse, gember, roos, lavendel, neroli, petitgrain, peper, pepermunt, " sandelhout .

Woede:

Citroenmelisse, engelwortel, geranium, jasmijn, blauwe kamille, pepermunt, valeriaan, ylang-ylang

Stervensbegeleiding:

Roos, melisse, neroli, wierook

Lees 23756 keer